Sotning

Sotning är en viktig del i arbetet med att förebygga bränder i bostäder.

En stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar. Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för brand. Sotning har förekommit i Sverige nästan lika länge som vi har använt eldstäder för uppvärmning och matlagning. Vidare innebär sotningen att brännbara beläggningar i eldstäder, rökkanaler och imkanaler i sådan omfattning att risken för skorstensbrand och skadeverkningarna vid en skorstensbrand minimeras. Det innebär att alla ytor som rökgaserna passerar ska sotas.

Vem utför sotning?

Sotning utförs av Räddningstjänstförbundets upphandlade entreprenör, Sotningsväsendet i Lund AB. Kontakta dem om du har frågor angående sotning.

Kommunen beslutar egna föreskrifter om hur ofta sotning ska göras. Kommunen beslutar även om taxan (priset) för sotning/rengöring. För att få reda på vad som gäller för din anläggning se taxor för sotning/rengöring samt frister för sotning/rengöring.

Imkanalen, köksfläktens anslutning till skorstenen och ventilationssystemet i bostadshus, omfattas inte längre av kravet på sotning. Trots detta behöver imkanalen rengöras med jämna mellanrum, om inte annat för att imkanalen ska fungera som det är tänkt. Ansvaret för rengöring av imkanalen ligger på fastighetsägaren.

Sotningsfrister

Följande frister/intervaller gäller för Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund, det vill säga Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo kommun.

Sotningstaxa

Följande taxa gäller för Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund, det vill säga Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo kommun.