Solceller

Solceller utgör en ökad risk för personskador eftersom de producerar el även om strömmen till byggnaden bryts, vilket medför att kablarna i systemet fortsätter vara strömförande.

Detta kan utgöra livsfara vid räddningsinsatser och idag finns några systemlösningar som ökar säkerheten vid brand avsevärt. Här finns räddningstjänstens råd för att minska riskerna med solcellsanläggningar och eventuella batterilagersystem.

Säkerhetshöjande åtgärder

För att minimera risken kring strömförande kablar bör minst en av nedanstående åtgärder vidtas.

  • Hela solcellsanläggningen stängs ned till låga spänningsnivåer
    Denna lösning rekommenderas av räddningstjänsten och innebär att solcellsanläggningen förses med en lösning som gör att anläggningen stängs ner till låga spänningsnivåer (40-50V per slinga). Detta kan göras på olika sätt. En lösning är en så kallad ”DC-Safety” som innebär att en effektoptimerare placeras, alternativt finns inbyggd, i varje solcellspanel. En annan lösning är att installera avstängningsenheter (Rapid Shutdown) mellan solcellspanelerna och på så sätt stänga ner anläggningen till säkra spänningsnivåer. Figur 1 nedan visar en principskiss för installation av avstängningsventiler.

    En manuell nödavstängningsknapp ska finnas placerad i direkt anslutning till byggnadens angreppsväg som enbart styr solcellsanläggningen. Denna bör kompletteras med någon form av indikation som bekräftar att nödavstängningen har fungerat. Indikeringen kan vara exempelvis en voltmeter och lampa som bör sitta i direkt anslutning till nödavstängningsknappen vid angreppsvägen. Har objektet ett automatiskt brandlarm ska nödavstängningsknappen placeras vid brandförsvarstablån.
Solceller illustration

Figur 1. Principskiss för installation av avstängningsventiler (röda) mellan solcellspanelerna (Rapid Shutdown). Observera att avstängningsenheten i figuren förser två paneler vilket innebär en maximal spänning på ca 80V mellan solcellspanelerna och avstängningsenheten.

  • Placering av växelriktare på tak
    En möjlighet är att placera växelriktaren på tak/vind i direkt anslutning till solcellspanelerna. Kablarna för likström får inte placeras dolda inne i byggnaden. Denna lösning innebär att kablarna blir kortare och dessutom är synliga för räddningstjänstens personal.

  • Säkerhetsbrytare
    Denna lösning innebär att en säkerhetsbrytare för likström (DC-brytare) placeras i direkt anslutning till solcellspanelerna och att det placeras en nödavstängningsknapp som aktiverar säkerhetsbrytaren. Brytaren ska vara i direkt anslutning till byggnadens angreppsväg. Om objektet har ett automatiskt brandlarm ska nödavstängningsknappen placeras vid brandförsvarstablån.

    Både lösningen med växelriktare nära panelerna och säkerhetsbrytare uppnår inte samma säkerhetsnivå som en lösning där hela solcellsanläggningen görs spänningslös eftersom själva solcellspanelerna fortsätter producera el. Då anläggningen fortsätter att producera el är kabelsträckan mellan paneler och växelriktare spänningssatt även om en säkerhetsbrytare använts. Detta innebär att riskerna att vistas i direkt närhet, det vill säga uppe på taket, av solcellspanelerna fortfarande finns kvar vid en räddningsinsats.

Placering och montering av solcellsanläggningar

Nedan finns generella råd angående placering och montering av solcellsanläggningar i samtliga byggnader. Det finns utöver de generella råden också rekommendationer beroende på vilken byggnadstyp solcellsanläggningen ska installeras på som finns längre ner i detta dokument.

  • Solcellsanläggningen bör placeras på obrännbart underlag för att minimera eventuell brandspridning från solcellsanläggningen till övrig konstruktion.
  • Kablar bör skyddas från mekanisk påverkan och inte vara i kontakt med byggnadsdelar som kan bli strömförande, exempelvis plåt.
  • Avståndet mellan eventuell brandcellsgräns och solcellspanelerna för respektive byggnadstyp bör uppfyllas. Information om vad som gäller för respektive byggnad finns nedan. Avståndet bildar en fri yta i anslutning till anläggningen som underlättar för räddningstjänsten vid eventuell håltagning i syfte att exempelvis hindra brandspridning vid en vindsbrand. Inget kablage bör heller finnas i den del som är fri från solcellspaneler, till exempel förbi eller under råspont.

För stora byggnader (lagerlokaler, flerfamiljsbyggnader, med mera)

  • Placeras solcellsanläggningen på en stor byggnad alternativt en byggnad i tät stadsbebyggelse finns troligtvis brandcellsgränser på vinden som begränsar brandspridningen. Då bör solcellsanläggningen monteras så att det finns en fri yta på minst 3 meter på vardera sida brandcellsgränsen.
Flygfoto solceller

Figur 2. Avstånd mellan brandcellsgräns och solcellsanläggning.

För småhus (radhus, enfamiljshus med mera)

  • Är småhusen försedda med brandcellsgränser på vinden bör solcellsanläggningen monteras på ett sådant sätt att det finns en fri yta på minst 1,2 meter på vardera sida brandcellsgränsen. I de flesta fall överensstämmer detta avstånd med det mellan takstolarna.
  • Är småhusen försedda med brandmurar på vinden bör avståndet mellan denna och solcellspanelerna vara minst 3 meter på vardera sida brandmuren.

Åskskydd

Vid installation av en solcellsanläggning ska behovet av åskskydd beaktas. En riskbedömning ska därför utföras för att utreda om solcellsanläggningen medför behov av åskskydd. Är byggnaden redan försedd med åskskydd ska solcellsanläggningen ingå i denna.

Skyltning

För att räddningstjänsten snabbt ska kunna uppmärksamma att det finns en solcellsanläggning ansluten och därefter vidta de säkerhetsåtgärder som krävs bör tydlig skyltning och information finnas tillgänglig i anslutning till anläggningen. Här nedan finns vidare information om vilka skyltar som bör finnas.

  • Vid byggnadens alla entréer ska det finnas skyltar som hänvisar till den plats där räddningspersonalen kan få mer information om anläggningen. Figur 3 nedan visar ett exempel på hur en sådan skylt kan se ut. Om ett automatiskt brandlarm finns installerat i byggnaden ska information om solcellsanläggningen finnas vid brandförsvarstablån.
Skylt solceller

Figur 3. Exempel på hur en informationsskylt till räddningstjänsten kan se ut.

  • Det ska finnas varningsskyltar som avser solcellsanläggningen samt den utrustning som ska användas av räddningstjänsten. Skyltningen bör finnas i anslutning till solcellsanläggningen samt vid växelriktare och utrustning som exempelvis strömbrytare. Förslag på skyltning framgår av Figur 4 nedan.
Skyltar solceller

Figur 4. Exempel på skyltning för allmän varning och för räddningstjänst.

Information som ska finnas tillgänglig

Utöver varningsskyltar för solcellsanläggningen och dess komponenter ska det finnas information om denna. Följande information ska finnas tillgänglig:

  • Ritning av solcellsanläggningen. Denna ska innehålla placering av anläggningens olika komponenter samt kabeldragningen mellan solcellspaneler och växelriktare. Det ska också framgå vilka delar som blir spänningslösa och vilka delar som fortfarande är spänningssatta efter användning av säkerhetsbrytare.
  • Teknisk information om solcellsanläggningen.
  • Kontaktuppgifter till en person med detaljerad kunskap om solcellsanläggningen, exempelvis solcellsinstallatör eller fastighetsansvarig.