Camping

Du ska vara införstådd med vad som förväntas av dig för att uppnå ett tillfredställande brandskydd på campingsemestern.

Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt vilket gör att det är extra viktigt att du vidtagit åtgärder för att förebygga brand och att du vet vad du ska agera om olyckan skulle vara framme.

Rekommenderade avstånd och fordonsplacering

  • Det bör vara minst 4 meter mellan två campingfordon alternativt ett campingfordon och ett tält. Med campingfordon menas husvagn eller husbil inklusive eventuellt förtält och liknande. Mellan två tält ska detta avstånd vara minst 3 meter. Nedan finns en bild som illustrerar detta. Det är du själv som ansvarar för att avstånden mellan enheterna hålls och du bör därför kontakta campinginnehavaren om dessa inte upprätthålls.
Illustration camping
  • Husvagnar bör placeras så att dragkroken är riktad mot en väg så att de snabbt kan dras därifrån vid händelse av brand för att förhindra spridning.

Brandskyddsutrustning

  • Ditt campingfordon bör vara utrustat med släckutrustning i form av handbrandsläckare och brandfilt. Vi rekommenderar en pulversläckare på minst 2 kilo men gärna mer.
  • Brandvarnare och gasolvarnare hjälper dig att upptäcka brand och gasolläckage i tid.

Säker elutrustning

  • Se till att all ansluten elutrustning är CE-märkt och att alla kablar är hela. Låt gärna en elinstallatör se över ditt campingfordon innan resan och gör därefter regelbundna kontroller under resans gång.
  • Alla anslutningsuttag på en campingplats ska vara skyddade av jordfelsbrytare men glöm inte kontrollera detta. Ett tips är att ta med en egen jordfelsbrytare för säkerhets skull. Anslutningsledningar mellan elstolpen och ditt campingfordon bör inte vara längre än 25 meter.
  • Undvik sladdvindor, och om sådana används; rulla ut hela sladden. I en upprullad sladd kan värmen stiga så att isoleringen smälter, som i värsta fall kan leda till en strömförande bil och husvagn.

Hantera gasolen rätt

  • Se till att ha god ventilation i anslutning till gasolanläggningen. Läckande gasol trycker undan syre vilket i värsta fall kan leda till kvävning.
  • Kontrollera att alla slangar och kopplingar är hela och ordentligt åtdragna för att förhindra läckage. Det är viktigt att gasolflaskor aldrig ligger ner, då fungerar inte säkerhetsventilen.
  • Placera din gasolutrustning med avstånd från brännbart material. Följ angivna instruktioner, annars bör avståndet vara minst 60 centimeter.
  • Gasolanläggningar ska vara fackmannamässigt installerade och gasflaskorna ska sitta fast ordentligt.
  • Gasolen är försedd med ett karaktäristiskt luktämne vilket gör att du snabbt upptäcker ett läckage. Om du misstänker läckage ska du genast:

-Stänga flaskventilen och ventilera gasolutrustningen.
-Släcka all eld, stänga av motorn och se till att det inte finns någon öppen tändkälla i närheten.
-Vädra ut gasolen och använd inte utrustningen förrän läckaget är åtgärdat.

Om det börjar brinna

  • Agera efter principen: rädda-varna-larma-släck. Rädda människor i fara, varna omgivningen och larma räddningstjänsten. Försök släcka om du har släckutrustning men ta inga onödiga risker.
  • Flytta om möjligt campingenheter som branden kan sprida sig till och möt upp när räddningstjänsten kommer till platsen för att visa var det brinner.

Appen SOS Alarm

Det finns en app som heter SOS Alarm som vi rekommenderar att du laddar ner på din mobil. Tillåter du att appen har tillgång till din platsinformation kan du vid akuta ärenden ringa 112 via appen som då skickar din aktuella platsinformation direkt till SOS. I appen får du också information om händelser som inträffar i ditt närområde som exempelvis stora bränder, trafikolyckor och översvämningar. Det är ett bra hjälpmedel eftersom man inte alltid vet exakt var man befinner sig och i stressade situationer kan man till och med glömma bort adressen där man bor eller befinner sig.

I appen får du snabbt information om akuta händelser i ditt närområde. Det kan röra sig om allt från bränder till trafikolyckor och viktig information som påverkar dig, exempelvis när ett så kallat VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, har utfärdats. Utöver detta finns också viktiga nummer och information om trygghet och säkerhet.