Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)
Syftet med ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) är att minimera riskerna för brand och att minimera konsekvenserna om en brand ändå skulle uppstå.
Alla medborgare och verksamheter ska ha ett skäligt brandskydd. För att uppnå detta krävs att man vidtar brandskyddsåtgärder och aktivt arbetar för att brandskyddet ska vara bra. Systematiskt brandskyddsarbete innebär att man på ett strukturerat och organiserat sätt planerar, utbildar, dokumenterar, kontrollerar och följer upp brandskyddsarbetet i en organisation.
Enligt Lagen om skydd mot olyckor ska ägare och nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att förhindra eller begränsa skador till följd av brand. Åtgärderna kan vara av teknisk eller organisatorisk karaktär. Åtgärder av teknisk karaktär kan vara att skaffa utrustning för brandsläckning medan åtgärder av organisatorisk karaktär kan vara utbildning och information.
För att förtydliga lagen och samtidigt ge ägare och verksamhetsutövare hjälp med att uppfylla dessa har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gett ut ett allmänt råd om systematiskt brandskyddsarbete. Även vi på räddningstjänsten SÖRF har skrivit våra råd och anvisningar om SBA.
Systematiskt brandskyddsarbete är ett kvalitetshöjande arbete som påminner om såväl internt arbetsmiljöarbete som övrigt kvalitetsarbete. Strukturen är densamma liksom metodiken och kan därför med fördel kan integreras i verksamhetens vardagliga rutiner.
Det finns inga krav på särskilda metoder för hur det systematiska brandskyddsarbetet ska se ut. Det är framförallt verksamheten, byggnad och hur organisationen ser ut som avgör arbetets omfattning.
Vi på SÖRF anser att det systematiska brandskyddsarbetet bör bedrivas genom att man arbetar med följande 7 steg.
1. Ansvar
Tydliggör ansvaret. Vem är brandskyddsansvarig?
2. Organisation
Vilka personer ingår i brandskyddsarbetet?
3. Utbildning
Personalen behöver utbildning för att organisationen ska fungera.
4. Instruktioner och rutiner
Finns regler för rökning, hetarbeten och andra brandrisker? Ta annars fram rutiner för detta.
5. Dokumentation
Ett bra brandskydd behöver dokumenteras, i vissa fall på en enkel ritning, i flera fall i en utförligare brandskyddsdokumentation.
6. Drift och underhåll
För att brandskyddet ska fungera behöver det underhållas, exempelvis ska brandlarm och rökluckor provas mm.
7. Kontroll och uppföljning
För att bibehålla säkerhetsnivån måste såväl brandskydd som dokumentation kontrolleras och följas upp regelbundet.