Brandfarliga varor
Information och blanketter om bland annat hur man söker tillstånd för hantering av brandfarlig vara.
Vad är brandfarliga varor?
Brandfarliga varor är ett samlingsnamn på brännbara vätskor och gaser samt brandreaktiva varor. Exempel på brandfarliga varor är bensin, gasol och vätgas. Läs mer om olika brandfarliga varor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) genom att klicka på länkarna nedan.
Vilka regelverk finns gällande brandfarlig vara?
Det är MSB som utfärdar föreskrifter och allmänna råd för hantering av brandfarlig vara. Gällande lagar, förordningar, föreskrifter och handböcker om brandfarliga varor hittar du genom att följa länkarna nedan.
När krävs tillstånd?
Enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor ska den som yrkesmässigt eller som hanterar större mängder brandfarliga varor ha tillstånd för detta. Om tillstånd krävs eller inte beror bland annat på vilken verksamhet du bedriver och vilken mängd brandfarliga varor du ska hantera. Mer information om tillstånd hittar du på MSB:s sida om tillstånd för brandfarliga och explosiva varor.
Den föreskrift som reglerar om man är tillståndspliktig hittar du på här: MSBFS 2013:3.
Kontakta gärna oss om du har några frågor angående brandfarliga varor eller ansökningsprocessen. Oavsett om tillstånd krävs eller inte ska föreskrifterna för respektive hantering följas.
Vem utfärdar tillstånd?
Sedan år 2010 är det Räddningstjänsten SÖRF som ansvarar för tillståndshanteringen för brandfarlig vara i samtliga medlemskommuner i förbundet, det vill säga Simrishamn, Sjöbo,Tomelilla och Ystad. Det är vi som tar emot och hanterar din ansökan.
Tillsyn
Räddningstjänsten SÖRF utför tillsyn av hanteringen av de brandfarliga varorna i medlemskommunerna Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad. Vid tillsynen kontrollerar vi att hanteringen uppfyller de krav som anges i aktuella föreskrifter samt i verksamhetens gällande tillstånd.
Så här ansöker du om tillstånd
1. Fyll i din ansökan
När du tagit reda på vilka tillstånd som krävs ska du fylla i din ansökan. Blanketten för ansökan om hantering av explosiv vara hittar du längre ner på denna sida. För att SÖRF ska kunna pröva ansökan krävs att blanketten är korrekt ifylld och att alla nödvändiga uppgifter är bifogade. Det finns ett dokument längre ner på sidan, "vägledning ansökan", som mer detaljerat beskriver vad din ansökan ska innehålla.
Det underlättar ofta om du samråder med oss innan din tillståndsansökan lämnas in. Ansökningar som inte är kompletta returneras vilket gör att tillståndsprövningen tar längre tid. Detta kan också leda till att tillståndsansökan blir mer kostsam på grund av den extra tid handläggaren behöver lägga ner. Kontakta gärna oss om du har frågor angående tillståndsansökan och brandfarliga varor.
2. Skicka in din ansökan till oss
När din ansökan är korrekt ifylld och samtliga dokument som krävs är bifogade ska ansökan skickas till oss. Vi tar gärna emot din ansökan via mail men du kan också skicka den till oss via post.
3. Invänta tillstånd
När vi har tagit emot din kompletta ansökan prövas ditt ärende. Handläggningstiden kan vara upp till 3 månader beroende på ärendets omfattning och hur hög belastning vi har vid tillfället. SÖRF strävar efter att ha en kontinuerlig dialog genom ärendet och kontaktar dig med beslut när ansökan är beviljad eller med besked om avslag. Om vi bedömer att den planerade anläggningen uppfyller gällande bestämmelser ska anläggningen inspekteras av SÖRF innan den får tas i drift, d.v.s. innan de explosiva varorna tas in i anläggningen. Vi kontrollerar då att anläggningen uppfyller de säkerhetskrav som finns. Därefter beslutar SÖRF att tillståndet börjar gälla och anläggningen får tas i drift.
Taxa myndighetsutövning
Följande taxa gäller för Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund, det vill säga Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo kommun.
Kontakt
Telefon: 010-110 25 00
Adress: Metallgatan 2, 271 39 Ystad
E-post: raddningstjansten.sorf@sorf.se